Lär dig putsa fönster

Alla behöver tvätta sina fönster med jämna mellanrum för att de inte ska samla på sig smuts och bli fläckiga. När våren kommer och solen börjar titta fram kan det bli något av en smärre chock att se hur smutsiga ens fönster faktiskt har blivit. Solljuset innebär att allt som fastnat på fönstren under vintern går att se tydligt. Det är ingen vacker syn om du skjutit upp fönsterputsningen allt för länge. Det är dags att ta tag i det hela och sätta igång med en fönsterputs. När det är dags för vårstädning är det dessutom ett ypperligt tillfälle att passa på att puts fönster. Oavsett vilken typ av fönster det rör sig om måste man veta hur de ska putsas och med vilket material. Annars är det lätt att man står där efter sin fönsterputsning och tycker att fönsterna ser lika smutsiga ut som innan. Hur ska man då göra för att putsa fönster på bästa sätt? Det hjälper våra erfarna fönsterputsare dig med. Här kommer en guide som våra fönsterputsare sammanställt med sina bästa tips. Vi hoppas det hjälper dig att lyckas nästa gång det är dags att tvätta och putsa fönster.


vAD BEHÖVER DU FÖR material till din fönsterputsning?

  • Hink med varmt vatten
  • Diskmedel
  • Svamp eller trasa
  • Fönsterskrapa
  • Torr trasa som inte luddar, till exempel gamla handdukar

sTEG 1

Börja med att skumma ned fönstret med svampen. Använd måttligt med diskmedel. Tänk på att använda rikligt med vatten när du putsar fönster på utsidan och var lite mer sparsam när det är på insidan! Använd kallt vatten om det är varmt ute och varmt vatten om det är kallt ute. Ljummet vatten fungerar bra i de flesta fall om du är osäker. Slarva inte med de första stegen då det visas senare. Ta tillräckligt med vatten för att täcka rutan.

Steg 2

Börja från höger längst upp på rutan och dra med fönsterskrapan till vänster. Tänk på att vinkla bladet neråt. Tryck lite lätt med handen. Skrapar du för slappt kan det ge ett mindre lyckat resultat medan för hårt skrapande i värsta fall skadar fönstret. Stanna heller inte på vägen utan gör allt i långa svepande drag för bästa resultat. Om du stannar upp får du de randiga rutorna som man gärna vill undvika.

Steg 3

Avsluta med att torka av kanter och karmar med en torr mikrofiberduk eller en bomullstrasa. Vi rekommenderar en mikrofiberduk då den ger bättre resultat. Om du skulle ha några vattenränder kvar på rutorna är detta ofta på grund av att du glömt torka ordentligt.

Seglivade myter om fönsterputs

Man ska inte putsa fönster vid sol och kallt väder

Det går alldeles utmärkt att putsa fönstren vid minusgrader eller i solen! Det enda som är viktigt är att vattnet inte hinner avdunsta eller frysa. Använd därför kallt vatten på sommaren och varmt vatten på vintern!

Det blir bättre med fönsterspray

Nej det blir det inte! Det bästa resultatet får du med diskmedel, vilket dessutom är bra för miljön. Skippa fönsterputssprayen och spar dina pengar plus få ett bättre slutresultat.

Man kan putsa fönster med tidningspapper

Det tipset hör om något hemma på 1900-talet. Det går att göra en fönsterputs med tidningspapper, men resultatet blir mycket bättre om du lär dig putsa fönster på riktigt sätt med en skrapa. Som tur är har du ju vår guide att hjälpa dig om det skulle behövas.